19 Mart 2014 Çarşamba

Işık Kaynakları

Işık kaynaklarının esas karakteristikleri, ışımanın spektral bileşenleri (ışıma enerjisinin dalga boyuna göre dağılımı) ve ışık üretilmesidir. Işık üretme denince, kaynağın yayınladığı ışık akısının kaynak tarafından üretilen güce oranı anlaşılır.

Mutlak siyah cismin istenilen dalga boyuna uygun gelen yayınlama kabiliyeti, bu sıcaklıkta istenilen cismin yayınlama kabiliyetinden büyük olduğu gayet açıktır. Öyleyse, en önemli ışık kaynağı mutlak siyah cisim olmalıdır. Fakat ışık kaynaklarına koyulan diğer talepler de dikkate alındığında mutlak siyah olmayan cisimlerden kaynak olarak kullanmanın daha önemli olduğu görülecektir.

Işık kaynakları yapılarına göre, sıcak ve soğuk kaynakları olmak üzere ikiye ayrılır. Sıcak ışık kaynakları: Isı yoluyla ışık yayan kaynaklardır. Güneş, mum alevi ve kızgın metaller örnek olarak verilebilir. Soğuk ışık kaynakları: Elektrik ve manyetik etkilerle ışık veren kaynaklardır. Flüoresan lamba, ateş böceği gibi örnekler verilebilir. Maddeler ışığı geçirip geçirmemelerine göre üç kısımda incelenir.


  • Saydam madde: Üzerine düşen ışığı tamamıyla geçirebilen maddelere denir. Cam, su hava gibi örnekler verilebilir.
  • Yarı saydam madde: Üzerine düşen ışığın bir kısmını geçiren maddelere denir. Buzlu cam, yağlı kâğıt gibi örnekler verilebilir.
  • Saydam olmayan madde: Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelere denir. Bakır, kitap, duvar gibi örnekler verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder